HTML

Newcastle United Blog

Ez a blog azért van, hogy még jobban kiszolgálhassuk a hazai Newcastle-rajongókat. Beharangozunk és értékelünk minden meccs előtt és után. Kettő között meg véleményeket írunk, kultúrát közvetítünk, nosztalgiázunk. Szerzők: Ádámbátyám; Geordie87

Friss topikok

Nemegyszerűéletpálya

2008.08.28. 18:30 Ádámbátyám

Joey Barton napjaink egyik legellentmondásosabb labdarúgója, ez kétségtelen. Nem valami szimpatikus ember, sokan utálják is - nem is minden ok nélkül. A nyári felkészülés nagy részét börötnben töltötte, most, hogy kiszabadult, talán kicsit lehiggad már végre.

Joseph Anthony Barton a Liverpool melletti Huytonban látta meg a napvilágot 1982-ben a Barton család elsőszülött gyermekeként. A környék nem egy Windsor, jobbára drogok, kurvák és szegénység jellemzi. "Ahonnan én jövök, ott vagy keményen hajtasz a suliban, vagy a sport segítségével próbálsz menekülni. A másik opció a csavargás, bűnözés, kábítószerezés és a börtön." Hősünk 14 éves volt, amikor szülei különváltak, ezután apjával, Josephfel élt. Saját bevallása szerint tőle örökölte munkabírását, ami sokat segített neki abban, hogy profi focista legyen. Tinédzserként előbb kedvenc csapatától, az Evertontól, majd a Notthingamtől is eltanácsolták; végül 1997-ben a Manchester City-hez került. Napi 12 órát edzett, heti 72 fontot keresett. 2000-ben szerepelt először a tartalékok között, a 2002-2003-as szezont pedig már a nagyoknál kezdte. A City menedzserét ekkor Kevin Keegan-nek hívták.

A teljesítményével sosem volt gond. Az egyik legjobb labdaszerző középpályás a Premier League-ben, jól passzol és a góllövés is megy neki. A 2003-2004-es szezonban a City szurkolók az év legjobb fiatal játékosának választották, és behívták az U-21-es válogatottba is. Már ekkor is látszott, hogy nem túl higgadt: kiállították egy Tottenham elleni kupameccs szünetében, mert vitatkozott a bíróval, egy bajnokin pedig dühében elhagyta a stadiont, mikor megtudta, hogy nem nevezték a csapatba. Azóta tudjuk, hogy hozzá képest ezek semmiségek.

2004 karácsonyán Jamie Tandy nevű csapattársa szemén nyomta el a szivarját, miután Tandy megpróbálta felgyújtani az ingjét. Bocsánatot kért, hatvanezer fontra megbüntették, de nem rúgták ki. Ezt leginkább az a 15 éves thaiföldi gyerek bánta, akit Barton a következő nyáron vert meg csapata ázsiai túráján. Egy bangkoki hotelben történt az eset, a tinédzser (aki mellesleg Everton szurkoló) beszólt neki és még sípcsonton is rúgta. Erre Barton bepöccent. Megütötte a srácot, majd a nem túl barátságos "Szétbaszlak!" felkiáltással folytatta és ütötte tovább. Az eset után Stuart Pearce mendzser 120 ezer fontos bünti mellett arra is kötelezte a kis csibészt, hogy járjon alkohol-elvonóra és düh-kezelő terápiára.

Szintén 2005 nyarán történt, hogy Joey féltestvére, Michael Barton és unokatestvére, Paul Taylor meggyilkoltak egy Anthony Walker nevű, színesbőrű fiút. Az eset elég nagy visszhangot váltott ki Angliában, és elég jól példázza, hogy honnan is jött az angol labdarúgás fenegyereke.

Ősszel Joey hét napra a Sporting Chance klinikára került, ez az intézmény problémás sportolóknak segít. Egy darabig úgy tűnt, hogy használt a kezelés, de szeptemberben, egy Everton elleni idegenbeli meccsen, hősünk meztelen seggének mutogatásával ünnepelte csapata utolsó percben szerzett egyenlítő gólját. Az Everton szurkolók valószínűleg egész jól jártak, hiszen Bartont ismerve elmondhatjuk, hogy hozzá képest ez egy viszonylag kedves húzás volt tőle.

A németországi világbajnokság után beszólt a leszereplő angol válogatott néhány játékosának, főleg azoknak akik a torna után könyvet adtak ki. "Anglia semmit se csinált a vébén, akkor meg minek hoznak ki könyveket? 'Kiestünk a negyeddöntöben. Szarul játszottam. Itt a könyvem!' Ki kiváncsi erre?" Ennek ellenére Bartont 2007 februárjában behívták a válogatottba. Ki is kaptak - igaz, hogy ő csak tizenkét percet játszott a spanyolok elleni mérkőzésen. Azóta nem volt válogatott.

Többek között azért sem, mert az addig sem éppen szentéletű focista tavaly május 1-én ért el taplósági karrierjének csúcsára. Egy edzésen összeverekedett Ousmane Dabo-val - habár elég egyoldalú volt a bunyó. Dabo kórházba-, Barton a rendőrségre került; nyáron pedig eladták a Newcastle-nek. A fekete-fehér csíkos mez amúgy is stimmelt, hiszen a Dabo-ügy eredménye négy hónap felfüggesztett lett.

2007 márciusában letartóztatták, miután összetűzésbe keveredett egy liverpooli taxisofőrrel. A vádakat később ejtették. Decemberben két másik személlyel együtt ismét letartóztatták, a vád megint csak verekedés, garázdálkodás volt, csakhogy ezúttal el is ítélték hat hónap letöltendő szabadságvesztésre.

Az Oasis gitáros-dalszerzője, Noel Gallagher azt nyilatkozta barátjáról, Bartonról, hogy "jó srác. Rossz híre van, de ha személyesen találkozol vele, rájössz, hogy igazából egy nagyon kedves srác." Gallagher egyébként óriási City-drukker, de nem biztos, hogy a legjobb emberismerő. Abban azért egyetérthetünk, hogy "Joey óriási játékos".

Joey Barton szeptember 2-án ünnepli 26. születésnapját. Ezúton kivánom neki, hogy a hátralevő éveiből minél többet töltsön el szabadlábon.

Szólj hozzá!

Címkék: bio barton

A bejegyzés trackback címe:

https://magpies.blog.hu/api/trackback/id/tr27633368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása