HTML

Newcastle United Blog

Ez a blog azért van, hogy még jobban kiszolgálhassuk a hazai Newcastle-rajongókat. Beharangozunk és értékelünk minden meccs előtt és után. Kettő között meg véleményeket írunk, kultúrát közvetítünk, nosztalgiázunk. Szerzők: Ádámbátyám; Geordie87

Friss topikok

Meztörténet

2008.09.10. 18:45 Ádámbátyám

Óh, azok a fekete-fehér csíkok! Kilenc-tíz éves koromban kezdtem el a Newcastle-nek szurkolni, részben az akkor frissen a klubhoz került Alan Shearernek -, részben pedig a gyönyörű fekete-fehér szerelésnek köszönhetően. Ez a poszt a csapat legendás mezének eredetével foglalkozik. Akit érdekel: tovább gomb. Akinek nem inge meze, ne vegye magára. (Pojééén!)

Kedvenc csapatunk 1894. augusztus 2-a óta játszik fekete-fehérben. A dátum egyben a United megalakulását is jelenti, hiszen ezen a napon olvadt össze hivatalosan a város két csapata, az East End és West End. Előbbiek többféle vörös mezben játszottak (piros-fehér csíkosban is, egy ilyen összeállítástól minden valamire való geordie rosszul lenne ma már); utóbbiak pedig vörös, valamint fekete-sötétkék színekben pompáztak. Az egyesüléskor a vezetők úgy döntöttek, hogy a vörös mez-fehér nadrág kombó nem maradhat, hiszen amúgy is minden második angol csapat ebben az összeállításban játszott. Végül a fekete-fehér dizájn mellett döntöttek.

Hogy miért pont fekete-fehér, azt biztosra nem lehet tudni - mindenesetre van pár elmélet.

Az első - és egyben legnépszerűbb - teória egy Domonkos-rendi szerzeteshez kapcsolódik. Dalmatius Houtmann barát sok időt töltött a focisták társaságában a századforduló előtti években, hiszen a kolostor mindössze egy kőhajításnyira volt a St James's Parktól. Sokak szerint az általa hordott hagyományos fekete-fehér viselet adta az ötletet az új mezhez.

Egy másik történet szerint egy, a stadionban fészkelő szarka-pár ihlette az új színösszeállítást. Ez a verzió egyben a szarkák becenévre is magyarázatot ad, pontosabban arra a kérdésre, hogy mi volt előbb, a név vagy a szín?

A harmadik változat a legérdekesebb. Elég messzire visz minket a történelemben, egészen a 17. század közepéig. A polgárháború idején William Cavendish, Newcastle grófja, majd hercege természetesen a királypártiak oldalán vett részt a harcokban. A Cavendish család hatalmas birtokokat mondhatott magáénak Northumbriában, a városban ma is számos épület köthető hozzájuk (Cavendish palota, hogy mást ne mondjak). A család címerében látható az első fekete-fehér motívum, ami a városhoz kapcsolódik: fekete alapon három fehér szarvas látható rajta. Meg más is, de inkább nézzétek meg a saját szemetekkel:

 

 

 

 

 

Szóval amikor kitört a polgárháború, Cavendish önkéntesekből álló hadsereget szervezett a környékbeliekből. Az egyenruha fehér ingből, fekete nadrágból és kalapból állt. A "Fehéringesek"-nek hívott sereg a hárború után is fennmaradt, a fekete-fehér színösszeállítás pedig szép lassan összefonódott a várossal, és bumm, így lett a csokapik! Nekem személy szerint ez a magyarázat tetszik legjobban.

A vörös mez elhagyása utáni években a csapat sokszor sötétkék nadrágban lépett pályára (nem feketében), a felsőt pedig széles csíkozás jellemezte. Ez a húszas évekre valamelyest keskenyebb lett. A mez az 50-es évek végéig nem nagyon változott, a 1958-59-es szezonban egy áramvonalas csíkozással kísérleteztek, de ez nem igazán jött be a konzervatív ízlésnek és inkább gyorsan visszatértek a hagyomásnyosabb viselethez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50-es évek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  70-es évek.

A hetvenes évektől a játékot egyre inkább meghatározó sportszergyártó cégek próbálkoztak kicsit feldobni a mezt. Különböző gallérok, logók elhelyezése, ilyesmik szerepeltek a Bukta, az Umbro és az Asics repertoárjában. Ja és ekkor jelent meg a kék, mint harmadik szín.

A 1982-83-as szezontól szerepelt a mez elején a híres Newcastle Brown Ale sör-embléma, a kék csillaggal. Ha az előző mondatnak van értelme, akkor nézzétek meg ezt a képet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a mez 1995-ös, de ott virít a sör reklám. Nekem ez volt "a Newcastle-mez", és még mindig azt mondom, hogy bazi jól néz ki. Nem úgy, mint a következő, 1990-es rettenet: a srácok vonalkódnak öltöztek. Íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sörös logót a 21. század fordulójának környékén az ntl-é váltotta, jelenleg pedig a Northern Rock bankcsoport emblémája látható a mez elején. Mostanában az Adidas gyártja a mezünket, és szerintem az erre az idényre tervezett darab az utóbbi évek legjobban eltalált alkotása lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ja, ami meg ezt az egész írást illeti, el kell mondanom, hogy egy a csapat hivatalos oldalán található cikket használtam fel forrásként, egy bizonyos P Joannou írta 2001-ben.)

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra történelem mez

A bejegyzés trackback címe:

https://magpies.blog.hu/api/trackback/id/tr7655942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása